Har du noen gang satt deg ned på en tilsynelatende tørr trebenk i det sola endelig titter frem etter dager med regn? Eller forsøkt å nyte vårens første varmende stråler i lynende klart vær på samme benk? Da kjenner du også helt sikkert til den snikende følelsen av kulde og fukt som kryper inn i kroppen og gjør at den rolige hvilestunden får en brå slutt! Tenk så deilig det hadde vært om man kunne unngå det – om man velger HPL.

Se alle benkene fra Miramondo og out-sider – flere av disse er i HPL!

Når enden er god

Rundt om i hele landet finner du både nye og gamle benker med sete og rygg i tre. Det er lang tradisjon i Norge for å bruke naturmaterialer, og med dagens bærekraftige fokus er det både fornuftig og praktisk. Men mange opplever at denne overflaten gir utfordringer hva gjelder sittekomfort og at de er vedlikeholdskrevende. Både sårskader fra slag, riper, fukt og regelrett hærverk setter dype, uopprettelige spor og det er ofte både tidkrevende og kostbart å reparere.

Flere av våre leverandører har derfor lenge sett etter et slitesterkt materiale som tåler mer og krever vesentlig mindre vedlikehold. Et materiale som møter forbrukernes mange krav til dagens produsenter av klimabestandige varer. For det er nettopp det disse utomhusmøblene må være; de må tåle alt, utholde alt – være der for oss når vi trenger dem; uansett vær og føreforhold.

Valget har falt på HPL. 100-200 papirark som presses hardt sammen og limes med harpiks. Et sterkt og vedlikeholdsfritt materiale som står imot det et værhardt Skandinavia byr på gjennom et helt år. Overflaten er tilnærmet umulig å ødelegge, den trenger ikke males og den er UV-bestandig slik at fargen ikke falmer. Men det kanskje aller viktigste er hvordan HPL oppfører seg mot oss som skal sitte på den. I motsetning til tre, mettes ikke materialet av vann og fukt, og kan dermed enkelt tørkes over før man setter seg ned. Overflaten blir heller ikke kald eller varm som betong eller metall, men holder en stabil god temperatur.

Lave driftskostnader – like godt design

Et av merkene vi i wesp representerer, og som har begynt med mer og mer laminat, er danske out-sider. For dem har fokuset på vedlikeholdsfrie designmøbler vært helt essensielt de siste årene, og spesielt ettersom fokuset på kostnadsreduksjon og effektivitet øker. Og med det kommer vi inn på noe out-sider ser som en tendens ”Vi opplever ofte at landskapsarkitekter og driftsavdelinger ikke etterspør de samme egenskapene når det skal velges nye utomhusmøbler.” sier Alice Vinkel, partner i out-sider, når vi snakker med henne om laminat. Hun forklarer det med at arkitektene i all hovedsak fokuserer på det estetiske, mens driftsavdelingen ser på hvilke fremtidige vedlikeholdskostnader de må beregne inn. ”Det har lenge manglet et reelt alternativ som forener begge disses interesse – både design og behovet for minimalt vedlikehold.”

Og dette kjenner vi godt igjen. Heldigvis ser vi en stor bevegelse i markedet, både i design av nye, vedlikeholdsfrie møbelsereier og bruken av utradisjonelle materialer.

HPL for alle

Det lanseres årlig nye serier som forener dette på en forbilledlig måte og gir våre kunder svært gode alternativer. Vår østerrikske produsent Miramondo leverer mange av sine design i høytrykkslaminat, og med standardproduksjon på mye av sortimentet blir det totale miljøavtrykket ytterligere redusert. Alle deres møbler passer nøyaktig inn i hverandre slik at de fyller en pall perfekt og gir en bedre transportøkonomi for både miljø og kunde.

Og utradisjonelle materialer passer inn over alt – også i svært tradisjonelle miljøer! Nå sist fikk vi være med å møblere parken rundt Blaafarveværket og her ble det valgt både laminat og rotasjonsstøpt polytelen. Værbestandige, vedlikeholdsfrie møbler i stilrent, nytt design og leken kreativitet i symbiose trygge norske byggetradisjoner og en årelang verkstedshistorie.

Og vi spår at både hus og benk vil bli stående sammen i svært mange år fremover…